Αποφεύγοντας την αϋπνία και την κόπωση – Πώς να κοιμηθείτε έχοντας εμβοές

Πολλά άτομα που ζουν με εμβοές πάσχουν από αϋπνίες ή άλλες διαταραχές ύπνου. Αν είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθείτε ενώ βουίζουν τα αυτιά σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Στα άτομα που πάσχουν από εμβοές, η ησυχία δεν είναι καθόλου χαλαρωτική – αντίθετα, είναι μια ευκαιρία να κυριαρχήσουν οι εμβοές στο κεφάλι τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, εξάντληση και ψυχική κόπωση. Η επιβίωση με αυτά τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση ακόμα και κατάθλιψη. Πολλά άτομα χρειάζονται ησυχία για να μπορέσουν να κοιμηθούν και ενώ ο ήχος ενός ανεμιστήρα, της μουσικής και του περιβάλλοντος μπορεί να μην γίνονται αντιληπτοί με το πέρασμα του χρόνου, οι εμβοές δεν σταματούν ποτέ.

Όσοι πάσχουν από εμβοές, συνιστάται αντί να μένουν ξύπνιοι να λαμβάνουν μέτρα ώστε να κοιμούνται γρηγορότερα. Ωστόσο, τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και τα υπνωτικά χάπια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μεγάλη χρονική περίοδο. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μπορέσει κάποιος να κοιμηθεί.

Χαλάρωση πριν από τον ύπνο

Πολλοί γιατροί συνιστούν να ξεκινά η χαλάρωση τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο. Αυτό θα προκαλέσει ένα υγιές «σβήσιμο» του εγκεφάλου. Η χρήση τηλεόρασης και βιβλίων δεν συνιστάται, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να απεμπλακεί ο εγκέφαλος και να αρχίσει να αισθάνεται κούραση. Οι διατάσεις, η απαλή μουσική και ο διαλογισμός είναι όλοι εύκολοι τρόποι για να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό πριν από τον ύπνο.

Αρωματοθεραπεία

Πολλά άτομα αισθάνονται άνετα με συγκεκριμένες μυρωδιές. Για παράδειγμα, η λεβάντα είναι ένα κοινό αρωματικό που χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους πριν τον ύπνο. Άλλοι μπορεί να προτιμούν την βανίλια, την κανέλα, ή άλλα αρωματικά που τους δίνουν ευχαρίστηση. Η χρήση λοσιόν ακόμα και αρωματικών κεριών μπορούν να απλώσουν τη μυρωδιά σε ολόκληρο το δωμάτιο, και ενώ μπορεί να μην φαίνεται πρακτικό, συνιστάται να συνεχίσετε να προσπαθείτε. Όσο περισσότερο συνδέετε τα χαλαρωτικά αρώματα με τον ύπνο, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να κοιμηθείτε.

Προοδευτική χαλάρωση και ψυχική εκπαίδευση

Πολλά άτομα που πάσχουν από αϋπνίες χρησιμοποιούν την μέθοδο της προοδευτικής χαλάρωσης για να κοιμηθούν είτε έχουν εμβοές είτε όχι. Η μέθοδος αυτή, περιλαμβάνει διατάσεις και χαλάρωση συγκεκριμένων σημείων του σώματος. Όταν το σώμα χαλαρώσει τελείως, η αίσθηση της κούρασης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Πολλά άτομα αποκοιμούνται πριν καν ολοκληρώσουν την χαλάρωση ολόκληρου του σώματος, οπότε η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής και μπορεί να χρησιμοποιείται για όσο χρειαστεί.

Αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε δυσκολία να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να χαλαρώσετε το μυαλό σας εστιάζοντας σε όμορφες εικόνες. Το τι θα σκεφτείτε εξαρτάται μόνο από εσάς. Κάποιοι ονειρεύονται πως βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ άλλοι δοκιμάζουν να χαλαρώσουν κάνοντας θετικές σκέψεις. Αν δώσετε χρόνο στον εαυτό σας, το σώμα σας θα ετοιμαστεί γρηγορότερα για ύπνο.

Συσκευές λευκού θορύβου

Αν οι εμβοές σας αποσπούν την προσοχή, οι συσκευές λευκού θορύβου μπορούν να σας βοηθήσουν να αποσπάσετε την προσοχή σας από τον θόρυβο. Υπάρχουν πολλές συσκευές που μπορούν να δημιουργήσουν λευκό θόρυβο, όπως ανεμιστήρες ακόμα και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Για να σιγουρευτείτε αν θα επωφεληθείτε από μια συσκευή λευκού θορύβου δοκιμάστε να καθίσετε κοντά σε έναν ανεμιστήρα ή σε μια ανοιχτή βρύση. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής δεν ακούτε τις εμβοές σας, τότε θα μπορείτε με βεβαιότητα να επενδύσετε σε μια τέτοια συσκευή.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις παθήσεων που αφορούν την ακοή, η επαγγελματική καθοδήγηση θα σας βοηθήσει να λάβετε την καλύτερη λύση. Οι επαγγελματίες ακοής, είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τα προβλήματα που αφορούν την ακοή σας και θα σας δώσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές θεραπείας. Αν οι εμβοές σας ενοχλούν μόνο τις στιγμές που έχει ησυχία, θα επωφεληθείτε σίγουρα από μια συσκευή λευκού θορύβου.

Ωστόσο, αν οι εμβοές σας προέρχονται από απώλεια ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν και στα δύο προβλήματα και αυτό γιατί τα περισσότερα ακουστικά διαθέτουν ενσωματωμένους θορύβους για την κάλυψη των εμβοών.