Η σύνδεση μεταξύ της νόσου του θυρεοειδή και της απώλειας ακοής

Η νόσος του θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του σώματος, ακόμα και την ακοή.

Υπολογίζεται πως περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανών έχουν κάποια μορφή ασθένειας του θυρεοειδή, αλλά το 60% όσων πάσχουν δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα της νόσου του θυρεοειδούς, που μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στο βάρος, πονοκεφάλους, χρόνια κόπωση, ή αίσθημα παλμών, ποικίλλουν και συχνά συγχέονται με άλλα προβλήματα υγείας. Ορισμένοι τύποι ασθένειας του θυρεοειδή και οι θεραπείες τους μπορούν να επηρεάσουν την ακοή σας.

Η υγεία του θυρεοειδή επηρεάζει κάθε κύτταρο στο σώμα

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του σώματος. Επομένως, οποιαδήποτε διαταραχή του θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει δραματικά σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως το επίπεδο της ενέργειας και τον καρδιακό ρυθμό. Οι πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

  • Υπερθυρεοειδισμός. Προκύπτει όταν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολική θυροξίνη. Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, νευρικότητα, μυϊκή αδυναμία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, διαταραχές ύπνου και ερεθισμό των ματιών.
  • Υποθυρεοειδισμός. Προκύπτει όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή θυροξίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, και αύξηση βάρους.
  • Βρογχοκήλη. Πρήξιμο του θυρεοειδή που μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και την κατάποση.
  • Καρκίνος του θυρεοειδή. Είναι σχετικά σπάνιος συγκριτικά με άλλες μορφές καρκίνου. Ευτυχώς, συνήθως ανταποκρίνεται καλά στην θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, το τελευταίο θα μπορούσε να βλάψει την ακοή σας.

Η σύνδεση μεταξύ του θυρεοειδή και των αυτιών

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός έχουν συνδεθεί με την απώλεια ακοής.  Η έρευνα ως προς το γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι παρακάτω παθήσεις του θυρεοειδή είναι γνωστό πως επηρεάζουν την απώλεια ακοής, τις εμβοές και την ισορροπία:

  • Σύνδρομο Pendred. Μια γενετική διαταραχή που προκαλεί απώλεια ακοής σε παιδιά καθώς και ανάπτυξη βρογχοκήλης.
  • Νόσος Grave’s. Μία από τις γνωστές αιτίες υπερθυρεοειδισμού.
  • Νόσος Hashimoto. Γνωστή ως κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού.

Από την άλλη πλευρά, η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδή μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής. Μελέτες έχουν δείξει πως ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο της κεφαλής ή του τραχήλου, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδή, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν απώλεια ακοής.

Αν αντιμετωπίζετε συστηματικά ή τυχαία προβλήματα υγείας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα να πάσχετε από νόσο του θυρεοειδή. Η διασφάλιση υγιούς παροχής ορμόνης στο σώμα σας θα συμβάλλει στην γενική σας ευεξία συμπεριλαμβανομένης της ακοής σας.